Skip to Content
Harjoittelu ulkomailla

Kuva: Highways Agency/Flickr

Harjoittelu ulkomailla

Kansainvälisessä harjoittelussa parannat osaamisen lisäksi kielitaitoasi ja kulttuurituntemustasi. Harjoitteluaikana saadut kontaktit ja työkokemus ovat tärkeitä myöhemmin kun siirryt opinnoista työelämään.

Harjoittelu on tutustumista oman opintoalan työtehtäviin

Harjoittelussa työskennellään opintoihin liittyvissä työtehtävissä ja kokeillaan opitun soveltamista käytäntöön. Harjoittelujakson aikana voit myös selvittää, missä olet hyvä ja millainen työ sopisi sinulle parhaiten. Joskus harjoittelulla tarkoitetaan mitä tahansa määräaikaista työskentelyjaksoa, jonka tarkoituksena on lisätä työkokemusta, esimerkiksi työttömille nuorille järjestettyä työjaksoa ulkomailla.

Harjoittelijaksi voi hakea opintojen aikana tai joissakin tapauksissa valmistumisen jälkeen. Selvitä harjoittelumahdollisuutesi jo opintojesi aikana, sillä esimerkiksi Erasmus+ -ohjelman harjoittelutukea haetaan omasta oppilaitoksesta, etkä voi hakea sitä enää valmistumisesi jälkeen. Opetushallituksen harjoitteluohjelmiin voivat hakea myös vastavalmistuneet; harjoittelu tulee aloittaa vuoden sisällä valmistumisesta.

Harjoittelujakson pituus voi vaihdella muutamasta viikosta (esim. ammatillisen koulutuksen työssäoppimisjakso ulkomailla) yli vuoteen. Yliopisto-opiskelijoiden harjoittelujakso on yleisimmin 3 kuukautta. Opetushallituksen ohjelmissa harjoittelujakson pituus on yleensä 3–6 kuukautta.

Kansainvälinen harjoittelu edellyttää kielitaitoa ja kokemusta

Harjoittelijalta vaaditaan usein parempaa paikallisen kielen hallintaa kuin vaihto-opiskelijalta. Kielitaidon vaatimustaso riippuu kuitenkin maasta, työtehtävistä ja työnantajasta. Esimerkiksi espanjan-, saksan- ja ranskankielisissä maissa harjoittelijalta pelkällä englannin taidolla ei yleensä pärjää. Ilman paikallisen kielen alkeiden osaamista arkielämä ja asioiden hoitaminen voi olla hyvin hankalaa.

Mikä tahansa aiempi työkokemus osoittaa työnantajalle aktiivisuutta, yhteistyötaitoja ja vastuun kantamista, vaikka et olisikaan vielä kartuttanut oman alasi työkokemusta. Yleensä hakijoilta edellytetään vähintään parin vuoden opintoja ennen ulkomaanharjoittelua.

Päivitetty 10.01.2017   Tulosta
Back to top