Skip to Content

Lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat

Valinnanvaraa on: vaihto-oppilasvuosi Japanissa vai vapaaehtoistyötä Islannissa? Mikä on sinun juttusi?

Toisen asteen opiskelijat voivat lähteä maailmalle lyhyille vaihtojaksoille tai koko vuodeksi vaihto-oppilaaksi. Kansainvälistyä voi myös kielikursseilla ja vapaa-ajan harrasteiden parissa.

Lukion ja ammatillisen tutkinnon voi suorittaa kokonaan ulkomailla. Ulkomaille muutto alaikäisenä ilman perhettä vaatii kuitenkin erityisjärjestelyjä.

Oppilasvaihtoon voit lähteä oman koulusi kautta, jos koulullasi on ystävyyskouluja ulkomailla tai muuta kansainvälistä toimintaa. Ammatillisen koulutuksen vaihtojaksoihin liittyy usein työssäoppimista. Kysy lisää vaihtoehdoista omasta koulustasi! Voit viettää myös kokonaisen vaihto-oppilasvuoden ulkomailla. Vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä ja osallistut perheen arkeen. Kielitaito paranee uusien ystävien ja harrastusten parissa. Vaihto-oppilaaksi voi lähteä mm. erilaisten vaihto-oppilasjärjestöjen kautta.

Lisäksi kesälukio ja kielikurssit tarjoavat oivan mahdollisuuden lyhytaikaisempaan opiskeluun ulkomailla. Myös harrastus- ja kansalaistoiminnan kautta voit lähteä maailmalle.

Voit osallistua esimerkiksi:

  • nuorisovaihtoihin
  • nuorisoaloitteiden tekoon
  • vapaaehtoistyöhön
  • kansainvälisille leireille
  • perhevaihtoihin ulkomailla.

Ulkomaille voi lähteä myös palkkatyöhön, esimerkiksi kesätöihin tai au pairiksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että töiden saaminen ulkomailta on helpompaa 18-vuotta täyttäneille.

Lukion jälkeen voit hakeutua ulkomaille suorittamaan korkeakoulututkintoa. Alasta riippuen opintoja voi jatkaa ylempään korkeakoulututkintoon tai aina tohtoriksi asti.

Etsitkö maakohtaista tietoa?

Maatieto.net tarjoaa tietoa korkeakouluopinnoista eri maissa.

Kokemuksia maailmalta


Päivitetty 04.12.2015   Tulosta
Back to top