Lähdin kesälomalla viikoksi nuorisovaihtoon Unkariin. Matkan tarkoituksena oli oppia nuorten naisten yrittäjyydestä. Matka oli yksi elämäni upeimmista kokemuksista, ja sain mahtavia uusia ystäviä. Samalla matka Unkariin toi minulle selvyyttä tulevaisuudensuunnitelmiini.

Sumaya Unkari
Sumaya Jama Aden.

Yllättäen matkaan

Olen aina ollut kiinnostunut matkustamisesta. Siskoni oli jo aikaisemmin puhunut minulle Unkarin vaihdosta ja pyytänyt minua mukaan, mutta kieltäydyin, koska halusin lukea ylioppilaskokeisiini.

Kuukautta myöhemmin siskoni kertoi vaihdosta lisää ja sain kuulla, että vaihto liittyi yrittäjyyteen. Aloin innostua vaihdosta, koska olen aina halunnut olla yrittäjä.

Pari kuukautta ennen matkaa joku perui osallistumisensa ja minä sain yllättäen paikan. Aluksi minua jännitti mennä vaihtoryhmään, koska en tuntenut kaikkia. Tutustuin muihin kyllä nopeasti ja sain uusia ystäviä.

Yrittäjyysoppia naisyrittäjiltä

Liiketalous on aina kiinnostanut minua. Olen pienestä asti halunnut perustaa oman vaateyrityksen, ja vaihto oli täydellinen tilaisuus saada lisää tietoa yrittäjyydestä.

Paras päivä Unkarissa oli se, kun neljä naisyrittäjää tuli kertomaan meille töistään ja omasta elämästään. Jotkut heistä olivat panostaneet työelämään ja jotkut perhe-elämään.

He opettivat minulle sen, että vaikka olisin nainen ja haluaisin perustaa joskus oman perheen, se ei estä minua perustamasta omaa yritystä eikä se estä unelmieni seuraamista. Monet luulevat, että pitää valita perheen ja uran välillä, vaikka on mahdollista valita molemmat.
Sumaya Unkari Szent István Bazilika Budapest
Pyhän Tapanin tuomiokirkko Budapestissä.

Unkari yllätti positiivisesti

Lähdin Unkariin positiivisella mielellä. En asettanut matkalle minkäänlaisia odotuksia, koska harvoin asiat vastaavat omia odotuksia, mutta Unkari yllätti minut positiivisesti.

Asuimme pienessä kylässä nimeltä Veresegyház. Ihmiset olivat mukavia, ja meitä kohdeltiin hyvin. Meidät kutsuttiin ravintoloihin ja konserttiin, mikä oli mahtavaa.

Myös unkarilaiset vaihtarit olivat mahtavia. Tutustuimme nopeasti, enkä malta odottaa heidän vierailuaan Suomeen.
Sumaya Unkari ruusujäätelöt
Läheltä Pyhän Tapanin tuomiokirkkoa löytyi Gelarto Rosa -niminen jäätelöbistro, josta saa erikoisia ruusunmuotoisia jäätelöitä.

Julkkiksena unkarilaisessa kylässä

Paras hetki Veresegyházissa oli varmaan se, kun tapasimme kylän pormestarin ja kylän uutistoimittajat. Pormestari oli todella mukava, ja hän oli selvästikin innoissaan tavatessaan meidät, ja toimittajat kuvasivat koko tilanteen.

Matka oli muuten täydellinen lukuun ottamatta sitä, että pienessä kylässä tieto meidän paikallaolostamme levisi nopeasti ja meistä haluttiin ottaa paljon kuvia. Minusta tuntui kuin olisin ollut siellä jonkinlainen julkkis. Myöhemmin kuvien otto alkoi ahdistaa, varsinkin kun niitä alettiin ottaa salaa.

Elämäni paras kokemus

Nuorisovaihto Unkarissa oli yksi elämäni parhaimmista kokemuksista. Opin asioita yrittäjyydestä ja varsinkin naisyrittäjänä olemisesta. Opin, että vaikka olisi nainen ja haluaisi perustaa perheen, se ei estä yrittäjänä olemista.

Vaihto antoi minulle myös varmuutta tulevaisuudensuunnitelmiini. Haen ulkomaille opiskelemaan liiketaloutta, jotta voin perustaa oman yritykseni.

Kielitaitoni myös parani huomattavasti. Viikon aikana puhuimme unkarilaisten ja jopa Suomestakin tulleiden kanssa englantia.

On paljon asioita, joita en vielä tiedä, ja haluan ottaa niistä selvää. Olen vasta 17-vuotias: minulla on elämä edessä, enkä halua elää elämääni vain yhdessä paikassa. Haluan toteuttaa unelmani ja matkustella.

Tämä kokemus on avannut silmäni, ja nyt uskallan toteuttaa unelmani.
Sumaya Unkari Kalastajalinnake Budapest
Kalastajalinnakkeella Budapestissä.