Skip to Content

Usein kysyttyjä kysymyksiä

UKK

Hae kysymyksiä ja vastauksia ulkomailla opiskelusta, harjoittelusta ja muista kansainvälistymisen mahdollisuuksista. Voit lähettää meille myös oman kysymyksesi, vastaus lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen viimeistään viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta.

Kysymykset vastauksineen tallennetaan ja osa niistä julkaistaan sivustolla. Julkaistut kysymykset toimitetaan siten, että kysyjän henkilöllisyys ja muut tunnistamista helpottavat seikat eivät tule esille.

Voit aina kysyä henkilökohtaista neuvontaa myös Maailmalle-neuvontapalveluista verkkolomakkeella ja puhelimitse.

Usein kysyttyjä kysymyksiä › Haluaisin lähteä välivuoteni aikana ulkomaille. Millaisia vaihtoehtoja minulla on?

Haluaisin lähteä välivuoteni aikana ulkomaille. Millaisia vaihtoehtoja minulla on?

Kysymys
Haluaisin lähteä välivuoteni aikana ulkomaille. Millaisia vaihtoehtoja minulla on?
Vastaus
Maailmalle voi lähteä monin tavoin. Omat kiinnostuksenkohteet ja tavoitteet kannattaa pitää mielessä, kun pohtii ulkomaille lähtöä. Mistä ulkomailla kertyvistä taidoista ja tiedoista olisi sinulle jatkossakin hyötyä?

Ulkomailla työskentelystä kiinnostunut voi lähteä palkkatöihin Eurooppaan. Työkkärin EURES-neuvojat ovat oikea neuvontataho Euroopan maiden työnhakuun liittyvissä kysymyksissä. Nuori työnhakija voi myös saada taloudellista tukea työpaikan etsintään. Lue lisää: EURES - Töihin Eurooppaan.

Euroopan ulkopuolella työskentelyssä tarvitaan työlupa ja paljon itsenäistä asioiden selvittelyä. Nuorille sopivia vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi työskentelyn ja loman yhdistäminen working holiday -viisumilla Australiassa tai Uudessa-Seelannissa. Lisätietoa saat Maailmalle.netin Palkkatyö ulkomailla -osiosta.

Vapaaehtoistöihin ja työleireille voi lähteä erilaisten järjestöjen kautta. Erityisesti Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS) on tarkoitettu ilman opiskelu- tai työpaikkaa oleville nuorille. Vapaaehtoinen maksaa pienen osan matkakuluista itse, mutta saa vapaaehtoisjaksollaan pientä taskurahaa. Lue lisää: Maailmalle.net - Vapaaehtoistyö ja työleirit.

Au pair -työt ovat hyvä vaihtoehto niille, joita kiinnostaa lasten- ja kodinhoito. Myös au pairiksi on helpointa lähteä au pair- paikkoja välittävän toimiston kautta. Paikkoja on tarjolla ympäri maailmaa. Lue lisää: Maailmalle.net - Au pair -työ.

Välivuoden aikana voi myös suunnitella opintoja ulkomaisessa korkeakoulussa, sillä hakuprosessiin ja asioiden selvittelyyn on hyvä varata aikaa useampi kuukausi. Maiden hakuajat myös eroavat toisistaan. Maailmalle.netin Korkeakoulututkinto-osiosta löytyy yleistä tietoa korkeakouluopinnoista ulkomailla. Maatieto.netissä on maakohtaista tietoa ja hyödyllisiä linkkejä.

Välivuotta voi viettää ulkomailla myös kieliopintoja tehden tai korkeakouluopintoihin valmistavissa opinnoissa (preparation year). Kannattaa muistaa, että näihin opintoihin ei yleensä saa Kelan opintotukea, sillä ne eivät ole tutkintoon johtavaa koulutusta.

Back to top