Skip to Content

Usein kysyttyjä kysymyksiä

UKK

Hae kysymyksiä ja vastauksia ulkomailla opiskelusta, harjoittelusta ja muista kansainvälistymisen mahdollisuuksista. Voit lähettää meille myös oman kysymyksesi, vastaus lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen viimeistään viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta.

Kysymykset vastauksineen tallennetaan ja osa niistä julkaistaan sivustolla. Julkaistut kysymykset toimitetaan siten, että kysyjän henkilöllisyys ja muut tunnistamista helpottavat seikat eivät tule esille.

Voit aina kysyä henkilökohtaista neuvontaa myös Maailmalle-neuvontapalveluista verkkolomakkeella ja puhelimitse.

Usein kysyttyjä kysymyksiä › Mitä muutoksia Ruotsin yhteishakuun tuli keväällä 2017?

Mitä muutoksia Ruotsin yhteishakuun tuli keväällä 2017?

Kysymys
Mitä muutoksia Ruotsin yhteishakuun tuli keväällä 2017?
Vastaus
Ruotsin yhteishakuun ei hakuprosessin osalta ole tullut varsinaisesti muutoksia, mutta pistelaskutapaa uudistettiin. Uudistuksen ideana on tunnistaa entistä tarkemmin eroja hakijoiden välillä, jotta opiskelijavalinnat olisivat mahdollisimman oikeudenmukaisia. Uudistus ei koske pelkästään suomalaishakijoita, eikä uudistuksen tavoitteena ole syrjiä suomalaisia.

Suosituimmissa aineissa sisäänpääsyyn vaaditaan yleensä korkeaa vertailulukua, ja uudistuksen jälkeen voidaan erottaa entistä paremmin esimerkiksi suomalaishakijoista ne, joiden yo-arvosanat ovat lähempänä laudaturia kuin eximiaa. Aiemmin täyden vertailuluvun saattoi saada keskimäärin eximian arvosanoilla, nyt siihen tarvitaan lähemmäs laudaturin keskiarvo.

Pistelaskun uudistuksen takia myös pisteskaalat muuttuivat. Aiempien vuosien tilastotiedot siitä, millä vertailuluvulla on voinut saada opiskelupaikan eri koulutusohjelmista, eivät päde enää numeerisesti samalla periaatteella kuin ennen. On vaikea arvioida etukäteen sitä, millaisiksi seuraavan hakukierroksen minimipistemäärät muodostuvat.

Suomalaiset voivat hakea opiskelemaan Ruotsiin kuten ennenkin, eikä pistelaskuskaalojen muutos muuta itse hakuprosessia. Jos haet Ruotsiin opiskelemaan, sinun ei tarvitse laskea itsellesi pistemäärää vaan se lasketaan sinulle hakuprosessin aikana.

Yleistietoa opiskelusta Ruotsissa ja tietoa yhteishausta löydät Ruotsi-oppaastamme:
Ruotsi-opas >>

Yhteishausta löydät parhaiten tietoa Antagning.se-sivustolta:
Antagning.se >>

Tietoa pistelasku-uudistuksesta Antagning.se-sivustolla:

Tiedote pisteluasku-uudistuksesta:
Ändrade skalor för vissa utländska betyg >>

Suomalaishakijan pistelaskuesimerkki:
Exempel på hur du ska räkna - katso 'Elina från Finland' >>

Tarkempaa tietoa pistelaskun periaatteesta ja pisteskaaloista:
Så här räknas betygen om >>


Back to top