Skip to Content

Usein kysyttyjä kysymyksiä

UKK

Hae kysymyksiä ja vastauksia ulkomailla opiskelusta, harjoittelusta ja muista kansainvälistymisen mahdollisuuksista. Voit lähettää meille myös oman kysymyksesi, vastaus lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen viimeistään viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta.

Kysymykset vastauksineen tallennetaan ja osa niistä julkaistaan sivustolla. Julkaistut kysymykset toimitetaan siten, että kysyjän henkilöllisyys ja muut tunnistamista helpottavat seikat eivät tule esille.

Voit aina kysyä henkilökohtaista neuvontaa myös Maailmalle-neuvontapalveluista verkkolomakkeella ja puhelimitse.

Usein kysyttyjä kysymyksiä › Tarvitsenko työlupaa harjoitteluun Kanadassa?

Tarvitsenko työlupaa harjoitteluun Kanadassa?

Kysymys
Tarvitsenko työlupaa harjoitteluun Kanadassa?
Vastaus
Työharjoitteluun Kanadassa tarvitaan yleensä työlupa. Kanada myöntää työlupia työharjoitteluun korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille. Se, minkälaisen luvan tarvitset ja miten lupaa haetaan, riippuu siitä, oletko jo löytänyt harjoittelupaikan vai et.

Joissakin tapauksissa työlupaa ei tarvita. Esimerkiksi terveydenhoitoalan opiskelija ei välttämättä tarvitse työlupaa alle neljän kuukauden harjoitteluun.

Jos sinulla on jo harjoittelupaikka tiedossa, voit hakea lupaa suoraan Kanadan maahanmuuttoviranomaisilta yhdessä työnantajasi kanssa. Harjoittelua varten vaaditaan työlupa (Work Permit) ja arvio harjoittelun vaikutuksesta maan työmarkkinoihin (Labour Market Impact Assesment eli LMIA). Hakuprosessista kerrotaan Kanadan viranomaisten sivulla:
Government of Canada: Work in Canada temporarily >>

Jos sinulla ei ole vielä tiedossa harjoittelupaikkaa, voit hakea sekä paikkaa että lupaa International Experience Canada -ohjelmasta (IEC). Suomella ei ole IEC-sopimusta Kanadan kanssa, mutta haku onnistuu kansainvälisten tunnustettujen organisaatioiden (Recognized Organization, RO) kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi kansainväliset opiskelijajärjestöt AIESEC ja IAESTE, jotka toimivat myös Suomessa. Jos löydät harjoittelupaikan IEC-organisaation avulla, työlupasi on yleensä sidottu tiettyyn työnantajaan (employer-specific).

Kolmen IEC-organisaation kautta on myös mahdollista hakea avointa työlupaa (open work permit), joka oikeuttaa harjoittelupaikan etsimiseen vasta Kanadassa (Working Holiday). Nämä organisaatiot ovat Go International, INTERNeX ja SWAP. Myös suomalaiset voivat käyttää niiden palveluja, sillä niillä kaikilla on tietty kiintiö suomalaislähtijöitä varten. Allianssin nuorisovaihto toimii SWAP Canada -ohjelman yhteistyötahona Suomessa.

Lisätietoja IEC-ohjelmasta ja organisaatioiden yhteystiedot:
Government of Canada: International Experience Canada IEC >>

Allianssin nuorisovaihto: SWAP Canada >>

Kanadan maahanmuuttoviranomaiset käsittelevät kaikki työlupahakemukset, eivätkä Suomen Kanadan-lähetystö tai CIMO ole toimivaltaisia lupa-asioissa tai niihin liittyvässä neuvonnassa. Voit kysyä lisätietoa asiasta riippuen joko kanadalaiselta työnantajaltasi, Kanadan maahanmuuttoviranomaisilta, IEC-organisaatioista tai Allianssin nuorisovaihdosta.
Back to top