Olen aina ollut erittäin kiinnostunut kulttuureista, matkailusta ja kaiken kokeilemisesta. Ulkomailla löysin aivan uusia puolia itsestäni ja aloin tajuamaan hieman sitä, mitä tältä elämältä oikeasti haluaisinkaan. Harjoittelut antoivat paljon, ja tunne siitä, että saavuttaa unelman, oli jotain sanoin kuvailematonta. Älä pelkää lähteä vaan hyppää tuntemattomaan ja katso, mitä maailmalla on tarjota.

Topias
Topias.

Maailmalle mars

Vaikka olen jo ammattiin hiljattain valmistunut leipuri-kondiittori, uskon, että muistoihin on aina hyvä palata. Samalla avautuu uusia näkökulmia omiin kokemuksiin.

Tosiaan nimi on Topias, ja olen päässyt koulun kautta onnellisesti seikkailemaan ja kokemaan uutta Lontoon suurkaupungin vilinässä sekä Välimeren pienessä saarivaltiossa Maltalla. Lontoossa vietin 3,5 kuukautta ja Maltalla 4. Hauskaa ja omaperäistähän tässä on se, että Lontoon aivan mahtava reissu poiki seuraavalle vuodelle harjoittelupaikan Maltalta. Pieni maailma mutta silti mahdollisuuksia täynnä.

Topias Lontoo Acton Town

Minä voin kyllä lähteä!

Taisi olla ensimmäinen toisen asteen koulupäivä, kun pienessä jännityksessä kävimme läpi, mitä kaikkea on mahdollista tehdä ja minkälaisiin suuntiin on omia opiskeluja mahdollista viedä. Mukana oli vaihtoehto kansainvälisestä opiskelusta, ja jo sillä hetkellä ilmoitin opettajalle, että voi suoraan laittaa minut sille listalle.

Olen aina ollut erittäin kiinnostunut kulttuureista, matkailusta ja kaiken kokeilemisesta – ja mikä parasta, jos kaikkea sitä saa tehdä vapaasti uudessa, tuntemattomassa ympäristössä ja vielä täysin eri kielellä kuin suomi. Ja siitähän se kaikki sitten alkoi.

Aluksi oli puhetta koulun kanssa, että vaihtoon lähtö tapahtuu usein kolmannen vuoden keväällä viimeisessä harjoittelussa, ja tätä työssäoppimisjaksoa aloinkin jo innolla odottelemaan. No sitten ensimmäisen vuoden keväällä koulun kansainvälisen toiminnan koordinaattori tuli kysymään silloiselta toiselta vuosikurssilta, olisiko ryhmässä vaihtoon lähdöstä kiinnostuneita. Melkein jo kateellisena kuuntelin ja yritin saada tietää, kuka olisi lähdössä ja minne.

Omaksi yllätykseksi kiinnostuneita oli pyöreä nolla. Siinä sitten melkein suu ammollaan yritin miettiä, miten saisin tilanteen itse hyödynnettyä. Silloinen koordinaattori nimittäin kovasti yritti saada porukkaa innostumaan, ja kuulin, että seuraavana vuonna EU-rahoitteinen yhteistyö koulun kanssa loppuisi ja lopuista tukirahoista pitäisi päästä eroon tai ne palautettaisiin.

Siinä sitten juoksentelin koordinaattorin luo ja kyselin, olisiko mahdollista lähteä vaihtoon jo ennen kolmannen vuoden kevättä, vaikka jo toisena vuonna. Vastaukseksi sain, että tietysti se on hieman epätavallinen tilanne, sillä opiskelijan tulisi ensisijaisesti olla täysi-ikäinen lähteäkseen vaihtoon. Sain kuitenkin myös kuulla, että vanhempien suostumuksella olisi mahdollista lähteä jo aikaisemmin, kunhan vain järjestellään.

Topias Malta seikkailu

”Ois sellanen tilanne, et mie muuttasin”

Olimme jo yhden luokkalaisen kanssa monen mutkan ja käännöksen kautta miettineet yhdessä vaihtoon lähtöä ja olimme päätyneet siihen, että Lontoo olisi oiva paikka. Sinne koululla oli jo valmis kontakti. Luokkakaveri oli aina halunnut Lontooseen, ja koska itseäni viehätti suurkaupungin vilinä ja olin unelmoinut Lontoossa käynnistä, sovimme, että sinne lähdetään. Nyt piti vain enää saada molempien vanhemmat mukaan tähän hommaan.

Sitten tuli se hetki, kun illalla vanhemmat tulivat kotiin ja sai hyvän hetken aloittaa hienovaraisen keskustelun äidin ja isän kanssa. Taisi mennä jotakuinkin tällaista rataa: ”Hei miul ois yks juttu, mistä vois puhua. Ois sellanen tilanne, et mie muuttasin.”

Porukat siinä sitten hetken miettivät, että mitähän ihmettä taas. No pakkohan sitä asiaa oli sitten avata hieman lisää ja kertoa, että mistä oikein on kyse. Mielessäni olin jo kyllä valmistautunut käyttämään kaikkia neljää ”teini-ikäisen johtajan” perus voimakeinoa: uhkailua, kiristystä, lahjontaa ja katteettomia lupauksia – jos niin huono tuuri kävisi, että kieltävä vastaus kuuluisi.

Vastaus oli kuitenkin kannustava ja myönteinen, mistä tietysti olen erittäin kiitollinen ja syvästi iloinen. Ja siitä se sitten lähti, uudet seikkailut ja tuulet edessä.

Tunteet katossa Lontoon vilinään ja vilskeeseen

Sitten vihdoin helmikuussa 2016 tuli se kauan odotettu päivä: oli lähtö Helsinki-Vantaalle ja sieltä aamulennolla Lontoon Gatwickille. Tunteet olivat katossa noin puolen vuoden valmistelun, kaikkien ala- ja ylämäkien, asunnon hankkimisen, sen menettämisen ja uuden saamisen, lentojen ostamisen sekä jumalattoman paperisodan lopputuloksesta.

Lontooseen saavuttiin hymyssä suin täynnä jännitystä ja valmiina käyttämään kaikkia omia jo opittuja elämäntaitoja. Halu oppia vieläkin enemmän oli kova. Intoa oli paljon, ja tunne siitä, että saavuttaa unelman, oli jotain sanoin kuvailematonta. Ja siinä kun juna lentokentältä saapui hiljakseen Lontoon Victoria Stationille ja näin matkalla elämässäni ensimmäistä kertaa ihan oikeita pilvenpiirtäjiä, wow!

Harjoittelija opettaa muita

Odotukset Lontoota kohtaan olivat tietysti kovat, mutta ne kyllä täyttyivät ja ylittyivätkin. Työskentelemään menimme Piccadilly Circuksen luona sijaitsevaan Nordic Bakeryyn, joka on pohjoismainen kahvilaketju. Kahviloita Nordic Bakeryllä on tällä hetkellä neljä.

Harjoittelupaikkana kahvila oli opettava, vaikkakin eri tavalla kuin olin odottanut. Olimme paikan ainoat oikeasti pohjoismaiset leipuri-kondiittorit, joten pääsimme itse hyppäämään hieman jopa opettajan rooliin, jolloin omaa osaamista piti arvioida ja tuoda esille aivan eri tavalla kuin yleensä. Siitä opimme paljon.

Kiireinen kahvilaympäristö antoi paljon mukaan tuotavaa Suomeen. Opimme esimerkiksi valmistamaan erilaisia kahveja ja toimimaan kovan paineen alla nopeasti, kun jonoa on kassalta 30 metriä ulko-ovesta kadunlaitaa pitkin ulos.

Näimme myös, millaista kahvilakulttuuri oikeasti voi olla: ihmisiä, jotka tulevat pitämään kokouksiaan kahviloihin, nappaavat aamulla vain take away -kahvin mukaansa ja jatkavat työpaikoilleen, sekä niitä, jotka vain haluavat hieman nauttia arjesta ja kokoontuvat yhdessä kahvilaan herkuttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Topias Lontoo Notting Hill

Suurkaupungin antoisa arki

Myös asuminen Lontoossa oli kokemuksena paljon antava, ja siihen tunteeseen kerkesin tottua niin paljon, että pois lähtiessä harmitti jopa enemmän kuin Suomesta lähtiessä. Löysin aivan uusia puolia itsestäni ja aloin tajuamaan hieman sitä, mitä tältä elämältä oikeasti haluaisinkaan.

Aluksi kulttuuri oli pieni shokki. Ihmiset puhuivat paljon, ja välillä meinasi iskeä pieni paniikki, kun niin rohkeasti piti tehdä nopeita päätöksiä. Kaikessa piti olla nopea, kuten suuren kaupungin arkeen kuuluu. Siihen kuitenkin tottui helposti, ja ehkä se suomalainen yksinkertaisuus oli auttava tekijä. Lontoota jäin kaipaamaan, ja sille onkin aina oma paikka mielessä.

Opiskelut Lontoossa rahoittuivat hyvin koulun tuella, Erasmus-rahalla, eteläkarjalaisen Otsakorpi-säätiön tuella sekä omilla säästöillä kesätöistä. Asuinkaupunkina Lontoo on kallis vuokran osalta, muut asiat olivat joko normaalia suomalaista tasoa tai jopa paljon halvempia, kun vain löysi oikeat paikat shoppailla kuten oikeat paikalliset.

Topias Lontoo kämppikset

Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu

Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan, ja lopulta tuli aika muuttaa takaisin Suomeen. Suurkaupungin jälkeen jopa Helsinki tuntui liian pieneltä, kotikaupunki melkein autiolta. Toisaalta oli hieman helpottavaa tulla kotiin ja nähdä perhettä ja ystäviä, joita oli kaivannut.

Ei kuitenkaan mennyt pitkään, kun palo maailmalle lähtöön otti taas vallan ja oli pakko päästä tekemään asialle jotain. Olin sitten ystävystynyt erään Nordic Bakeryssä työskennelleen naisen kanssa, ja hänen miehensä Andrew työskenteli Lontoon huippukonditorioissa ja -ravintoloissa sekä erittäin arvostetussa ruoka-alan koulussa Le Cordon Bleussä. Omista syistään he olivat lähteneet Lontoosta ja muuttaneet myös takaisin kotiin, Maltalle.

Yhtenä päivänä tuli puhetta siitä, että lähtisin uudestaan maailmalle, ja hauskasti sattui, että he olivat Maltalle päästyään päättäneet toteuttaa Andrew’n pitkäaikaisen unelman omasta kahvila-konditoriasta. Heitimme sitten puolivitsillä, että mitä jos menisinkin sinne tekemään harjoittelun. Jo lyhyessä ajassa siitä tulikin seuraava kohde, jota rupesimme koulun kanssa hoitamaan.

Topias Malta Kolme kaupunkia

Rentoa saarielämää turkoosin meren keskellä

Maltalle saavuin maaliskuussa 2017. Suomesta lähtiessäni pakkasta oli vielä -15, ja kun astuin Maltalla koneesta hyvin kerroksittain pukeutuneena, iski lämmin ilma ja kirkas aurinko hyvin päin näköä. Lämpöä oli 17 astetta, eikä pilviä ollut missään. Paikallisille aika oli kuitenkin kylmää, ja kaduilla näkyi ihmisiä kevyttoppatakeissa ja hanskat kädessä, kun itse nautin paikallisesta (suomalaiselle) ”kesästä” ja keräsin katseita shortseissa ja t-paidassa.

Paikkana Malta on tavattoman kaunis, pieni saarivaltio, jota ympäröi meri. Kallioista rantaa on paljon, ihmiset ovat eteläeurooppalaiseen tapaan rentoja, liikenne saarella on mahdotonta (saarella on noin 400 000 autoa, melkein yhtä paljon kuin asukkaitakin), vesi on turkoosia ja kirkasta ja sää lämmin.

Tekemistä ja kokemista oli paljon, sukelluksesta ja pöllön kädellä pitämisestä aina historiallisiin kohteisiin asti. Myös maailmalla erittäin suosittua sarjaa Game of Thronesia on kuvattu Maltalla. Koska olen itsekin katsonut sarjaa, oli mielenkiintoista kävellä kaduilla kuuluisien näyttelijöiden jalanjäljissä.

Elintaso on Maltalla selvästi matalampi kuin Suomessa, tosin se ei näy ihmisissä millään tavalla, päinvastoin. Ihmiset siellä ovat aurinkoisia, tummatukkaisia ja tykkäävät bailaamisesta. Heidän kanssaan tuli hyvin toimeen, myös puhepuolella, Maltan toinen virallinen kieli on nimittäin englanti.

Topias Malta pöllö

Maailmankansalainen ystävystyy hostellissa

Maltan jaksolta tahdoin jotain uutta ja valitsin kaikkien toiveita ja odotuksia vastoin asumuksekseni harjoittelun ajalle hostellista. Majoituin yhdeksän hengen sekahuoneessa, jossa minulla oli sänky ja lukittava kaappi.

Aluksi ajatus siitä, ettei omaa rauhaa hirveästi olisi, oli outo, mutta olin päättänyt, että kerran olen lähdössä tällä kertaa yksin, on asuminen hostellissa paras tapa tutustua ihmisiin. Voin valehtelematta sanoa, että päätös oli yksi parhaista, joita olen koskaan tehnyt.

Tapasin hostellissa paljon ihmisiä, joihin tänäkin päivänä pidän yhteyttä päivittäin. Ystäviä ympäri maailmaa on vaikea korvata millään muulla, ja kaikki kokemukset, joita kaikkien noiden ihmisten kanssa sain kokea, tekivät reissuista ehdottomasti unohtumattomia. Voin hyvillä mielillä sanoa, etten muuttaisi mitään.

Reseptiikkaa luomassa uuteen kahvilaan

Harjoittelupaikka oli Lontooseen verrattuna hieman erilainen, sillä tällä kertaa pääsin näkemään, kuinka kahvila-konditorian avaaminen oikeasti tapahtuu. Harjoitteluni osui juuri oikeaan aikaan, jotta sain oppia taas erittäin paljon.

Hauskaa siitä teki myös se, että teimme Andrew’n kanssa töitä kahdestaan: toinen kondiittori, jonka oli tarkoitus aloittaa Andrew’n kanssa ja toimia pääkondiittorina, menikin muualle töihin. Tämä antoi minulle huiman mahdollisuuden oppia, sillä nyt olin ikään kuin yksityisopetuksessa.

Andrew’n kanssa teimme kahvilaan yhdessä reseptiikan. Reseptien luominen ja kaiken mahdollisen kokeileminen opetti paljon, ja meille tulvi ideoita sylikaupalla, jopa enemmän kuin kerkesimme testata. The Pastry Park, kahvila-konditoria, jossa harjoittelu tapahtui, saatiin aukeamaan harmikseni vasta hieman harjoitteluni päättymisen jälkeen, mutta varmasti menen kylään katsomaan, miten siellä menee.

Topias Malta puisto

Harjoitteluni aikana Maltalle saapui noin 40 hengen opettajien seurue koulutusvierailulle. Hauskasti sattui, että tunsin seurueesta muutaman opettajan. Tunsimme toisemme Saimaan ammattiopistolla Sampolla pidetyistä koulutuksista, joihin olin oppilaana päässyt avustamaan. Yksi opettajista oli kummini, joten sekään ei menoa haitannut.

Toimin heille matkaoppaana ja pääsin mukaan kaikennäköiseen aina iltaisista ruokailuista viinimaistatukseen. Menoa riitti ja hauskaa oli. Oli myös mukava nähdä, että opettajatkin ovat ihmisiä, ja samalla oppi katsomaan heitä eri tavalla kuin normaalisti koulussa tavatessa.

Hyppää tuntemattomaan ja ota haasteet vastaan!

Sanoma tässä on kaikille niille, jotka haaveilevat ulkomailla asumisesta, opiskelusta ja kokemuksien saamisesta, ettei saa pelätä vaan pitää ottaa haasteita ja mahdollisuuksia vastaan. Ongelmilta ei voi välttyä, se on selvää, mutta asenne ratkaisee. Ainakaan itse en ole vielä kertaakaan niin isoon ongelmaan törmännyt, ettei siitä olisi selvitty. Loppujen lopuksi ongelmatkaan eivät häiritse vaan tekevät kokemuksista vieläkin parempia. Tulee fiilis siitä, että on itse selvinnyt ja tietää, mitä tekee, ja osaa huolehtia itsestään aivan eri tavalla kuin olisi voinut kuvitella.

Myös kotimaata oppii rakastamaan ja arvostamaan enemmän. Itse tajusin myös sen, että asunto voi olla missä vain, mutta ne ihmiset, jotka siellä asuvat, ja ne kokemukset, jotka siellä jakaa, ovat se asia, joka tekee siitä kodin. Älä siis pelkää lähteä ja kokea vaan hyppää tuntemattomaan ja katso, mitä maailmalla on tarjota. Tänne pohjoisen kotiin pääsee aina takaisin.

Topias Malta Golden Bay


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje